EVENT TRAVEL

Hét uitje van deze herfstvakantie: GIF!

13 oktober 2017
GIF!

Levende giftige dieren in Naturalis tijdens tentoonstelling GIF!

Bloggen voor Shopaholiek is een droom die uitkomt. En deze keer niet alleen voor mij, maar zeker ook voor mijn zoon Thije. We werden namelijk uitgenodigd voor de perspreview van de tentoonstelling GIF! bij Naturalis in Leiden. Dat lieten we ons geen twee keer zeggen natuurlijk.

Naturalis kennen jullie vast allemaal wel als wetenschappelijk museum. Momenteel wordt het grondig verbouwd en medio 2019 zal het nieuwe Naturalis openen. In de tussentijd is er gelukkig nog van alles te zien en te beleven. In het Pesthuis, het voormalig entreegebouw van Naturalis is vanaf zaterdag 14 oktober 2017 tot en met 2 september 2018 de tentoonstelling GIF! te zien.

Oog in oog met Freek Vonk

Een paar weken terug werd ik door mijn zoon gesommeerd boodschappen te gaan doen bij de AH in plaats van bij onze vertrouwde Jumbo. Waarom? Er moesten natuurlijk ‘Freek-plaatjes’ worden verzameld! Thije is namelijk al jaren groot fan van dr. Freek Vonk, zo groot fan, dat hij inmiddels zelf ook bioloog wil worden. Hij heeft grootse plannen wat hij tegen die tijd allemaal gaat onderzoeken en waar hij naartoe wil. Je begrijpt dus dat er voor hem een droom uitkwam om zoveel giftige slangen, spinnen, kikkers, planten (en Freek Vonk!) van dichtbij te mogen zien.

De perspreview begon met een introductie van Naturalis en later nam Freek Vonk zelf het woord. De kinderen (én volwassenen) luisterden ademloos naar zijn verhalen en weetjes over gif, slangen, spinnen en nog veel meer. Dat hij zijn haaienbeet-litteken ook nog liet zien, vond iedereen natuurlijk maar wát interessant.

Na deze introductie vertrokken Thije en ik de tentoonstelling in. Ik wist zelf niet goed wat ik ervan moest verwachten, maar het bleek vele malen groter en interactiever dan ik dacht. Bij elk dier staat een uitgebreide uitleg en de dieren zijn goed zichtbaar in hun mooie glazen verblijven. Naturalis heeft zelfs een dierentuinvergunning aan moeten vragen voor deze fascinerende tentoonstelling. Ook zijn er diverse demonstraties door verzorgers en wetenschappers, er zijn filmpjes te zien en spelletjes te doen. Weet jij bijvoorbeeld welke paddenstoelen giftig zijn en welke niet? Op een speelse manier wordt dit uitgelegd en zo ga je een stuk wijzer naar huis.

Over GIF!

Vanaf deze herfstvakantie zijn tientallen levende, giftige dieren en planten te zien bij Naturalis. In de tentoonstelling GIF! ontdekken bezoekers van jong tot oud waarom sommige dieren en planten giftig zijn en hoe gif werkt. Naturalis-onderzoeker dr. Freek Vonk en zijn collega-onderzoekers van Naturalis vertellen je meer over het nut en de noodzaak van onderzoek naar gif. Reuze interessant, want als je denkt dat gif alleen maar slecht is, heb je het toch echt mis. De onderzoekers vertellen je hier alles over.

In de tentoonstelling kom je oog in oog te staan met bijvoorbeeld een gilamonster, vogelspinnen en Freeks favoriet: de koningscobra. GIF! biedt veel doe-activiteiten voor kinderen en daarnaast geven de onderzoekers ook regelmatig een demonstratie. Thije zijn favoriet was de demo ‘hoe verspreidt gif zich in het lichaam van een prooi’. Hij raakt er niet over uitgepraat en vertelt aan iedereen wie het horen wil alle ins en outs over gif.

Mocht je dus nog op zoek zijn naar een uitje deze herfstvakantie, twijfel dan niet! Het bezoek aan de tentoonstelling was een schot in de roos voor mijn kleine bioloog van 8. Het is een zeer interessante tentoonstelling voor het hele gezin. Ik denk dat mijn jongste dochter (3) zich er ook prima vermaakt en ook voor de volwassenen is er fascinerend veel te zien.

Bezoek de tentoonstelling

De tentoonstelling GIF! is vanaf 14 oktober elke dag geopend. Doordeweeks van 10.00 tot 17.00 uur, in het weekend van 10.00 tot 18.00 uur. Tickets voor GIF! zijn hier te koop.

GIF!

Fotocredit: Marten van Dijl/Naturalis

GIF!

Fotocredit: Marten van Dijl/Naturalis

GIF

Fotocredit: Marten van Dijl/Naturalis

GIF!

GIF!

GIF!

GIF!

En dit is Thije’s eindoordeel, een dikke duim omhoog (op z’n Freeks ;-)) voor deze te gekke tentoonstelling!

Kom je mij, Thije en zijn zusjes ook volgen op mijn Instagram account @anouk_klaassen, dat zouden we hartstikke leuk vinden! Meer blogs van mij lees je hier.

Facebook Comments
Anouk

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply