DIY GIRL

LEER, Stoer & Stijlvol! & DIY!

6 oktober 2017

Leer, niet te missen deze winter!

Als je mij een paar jaar geleden zou vragen of ik mijn dochter leer aan zou trekken, zou ik hard gelachen hebben. Maar nu, 2017, is dat toch wel anders!
Leatherlook rokjes, leggings, jurken & vestjes. Je ziet ze volop in het modebeeld van deze winter. Netjes, stoer of sportief. Hoe mix en match jij een kledingstuk met leer?

Ik laat je vandaag twee zelfgemaakte setjes zien met imitatieleer.
Als eerste het stoere setje met het leren rokje, de zwart witte trui met patches, afgestyled met de zwarte kniekousen en zwarte laarsjes. Bovenaan de rok zit een zachte elastieken band. Het patroon van de trui is de Jolie van Misusu Patterns, opgeleukt met patches. Ik koos voor een 3/4 cirkelrok. Hierdoor valt het rokje mooi met een aantal plooien erin, niet tèveel! Zwart wit, de trend van 2017! In een handomdraai maak je hier een stoer maar lief setje van met een roze trui en grijze kniekousen met roze streepjes of een roze maillot.

DIY 3/4 cirkelrok. Verderop in deze blog leg ik uit hoe jij ook zo’n leuk rokje kan maken! Zonder patroon. Een absolute beginner kan dit ook! Dus pak de naaimachine van de zolder, leen hem van je moeder, tante, vriendin of oma en ga aan de slag!

zelf kleding naaien meisje rok patroon stoffenfeest leer sweat

Het tweede setje is stoer maar ook stijlvol, en lekker sportief; Een sweaterdress, het patroon is de Semper van Sofilantjes. Dit is een unisex sweaterpatroon met diverse opties. De stof is genaamd ‘Speckles’, bordeauxrode biologische sweat van Elvelyckan Design. Heerlijk zacht en soepel, en zonder gevaarlijke verfstoffen.

semper sweater elvelyckan design jurk sweatjurk sierband naaien meisje

Een leren biaisband over de mouw geeft een leuk effect. De zakjes aan de zijkant zijn ook afgebiesd met het leren biaisband. De tekst Freckles & Speckles heb ik uitgesneden uit flexfolie en erop gestreken. Speckles: de naam en print van de stof & Freckles: sproetjes die lijken op de ‘freckles’ van de stof én de sproetjes van mijn dochter.

detail sweatjurk flexfolie leren biaisband afwerking jurk naaien

Welke set vindt jij het leukst? En wat zou jij graag willen zien in de volgende DIY blog?
Onder deze foto staat de DIY beschrijving!

diy rokje cirkelrok sweatjurk stoer meisje naaien stof stoffenfeest

DIY beschrijving 3/4 cirkelrok

rok diy werkbeschrijving hoe naai ik een cirkelrok 3/4 rok patroon

Rokjes zijn er in vele soorten en maten. Dit is een beschrijving voor de 3/4 cirkelrok.
Je moet hiervoor even rekenen. Meet de omtrek van de heup, waar het elastiek van het rokje komt = (W). Kijk vervolgens hoe lang je het rokje wilt hebben (=N)
R=(1,33 x (w))/6.28= ….
N= gewenste lengte van de rok

Teken nu eerst een kwart van het rokje uit. Vanuit de hoek gezien, neem je uitkomst R. Meet op diverse punten vanuit de hoek en zet een puntje. Trek dit door, zodat je een kwart cirkel krijgt. Je kan dit ook doen met een touwtje en een potlood.
Vanaf de lijn van de eerste kwart cirkel, meet je uit hoe lang je het rokje wilt hebben. Trek de lijnen. Ook hiervoor geldt weer: puntjes zetten, of met een touwtje en een potlood een curve tekenen. Je hebt nu een kwart uitgetekend, zoals in het eerste plaatje hieronder. Vouw deze doormidden en trek nu de helft van dit kwart over. Knip beide stukken uit en plak ze aan elkaar. Je krijgt nu onderstaande vorm (tweede plaatje).

Leg het patroondeel recht op de stof en knip 2 keer uit. Let op! Je moet nog wel naadwaarde extra knippen. Knip aan beide zijkanten 1 cm extra (zoals de lijnen naast het rokdeel).
Knip aan de bovenkant ook 1 centimeter extra. Werk je met tricot of sweat? Knip dan ook aan de onderkant een centimeter extra. Als je met imitatieleer of scuba werkt, hoeft dit niet; deze stoffen hoeven niet afgewerkt te worden aan de onderkant. Dit gaat niet rafelen.

diy 3/4 cirkelrok werkbeschrijving berekening hoe naai ik een cirkelrok stof stoffenfeest

Naai de zijnaden aan elkaar op 1 cm afstand. Als je met tricot of sweat werkt, werk dan de onderrand af, en gebruik bij het aan elkaar naaien een zigzagsteek of de lockmachine.
Nu pak je het stuk elastiek, knip het elastiek op maat, heupomtrek -1 cm + 2 cm naadwaarde hou ik altijd aan. Als je net wat minder elastiek gebruikt dan de heupomtrek, zit het net wat strakker om de heup en zakt het rokje niet af. Naai de uiteinden van het elastiek met de goede kanten tegen elkaar vast op 1 cm van de zijkant.
Vouw het elastiek dubbel om zo middenvoor te bepalen. Leg het elastiek met de naad tegen de stof midden achter. Het punt middenvoor, speld je vast op het rokje middenvoor. Nu moet je het elastiek licht uitrekken, naai het elastiek met een zigzagsteek vast aan de stof, ook weer 1 cm vanaf de zijnaad.
Je rokje is nu klaar!

Shoppen:
Imitatieleer, Elastiek, Patches, Semper Sweater van Sofilantjes, Elvelyckan stoffen, Sweat stoffen, Leerlook biaisbandJolie patroon van Misusu Patterns

Kniekousen van H&M, Nepleren legging van de WE, schoenen van Nelson

Facebook Comments Box
Angelique

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply