DIY TIPS

Maak zelf een gymtas

16 augustus 2017
Maak zelf een gymtas

‘BAG’ TO SCHOOL

Kennen jullie Guus van stoffenfeest nog? Ze schreef een super gaaf blog over het zelf maken van kinderkleding. Heb je het gemist, dan lees je haar blog hier na. Werd Renate onze nieuwe blogger via onze zoektocht, Guus werd het door alle enthousiaste reacties op haar gastblog. Elke zes weken zal ze je trakteren op wat homemade en do it yourself kinderkledinginspiratie. Vandaag laat ze zien hoe je een gymtas maakt, lees je mee?

Wat een enthousiaste reacties kreeg ik op mijn vorige blog! Super!

Regio midden gaat aanstaande maandag weer naar school. Zoals elk jaar wordt er ook dit jaar weer gekeken naar een etui, schooltas, gymschoenen en niet te vergeten de gymtas! Omdat er veel moeders zijn die niet (veel ervaring) hebben met naaien, maakte ik dit keer een super easy tutorial voor jullie van een gymtas. Maak/koop jij nieuwe kleding voor de eerste schooldag? Of doe je dat niet meer in het naseizoen? Wij hebben zin in nieuwe kleding én een nieuwe gymtas. Het topje is de Sylvia top van Sofilantjes Patterns. Het leuke van deze top is dat de achterkant ook een v hals heeft. Het stofje is een biologische tricot met watermeloenen gecombineerd met een effen roze tricot en zwart wit gestreepte boordstof. Het rokje heb ik zelf getekend en is een zwart wit gestreepte tricot.

Gymtassen zijn het prettigst als ze gemaakt zijn van katoen, omdat katoen ademt. Zo gaat de kleding niet zo snel stinken in de tas. Regelmatig krijg je een tasje met reclame, maar waarom maak je niet een eigen tas, super origineel en helemaal naar de smaak van je zoon of dochter! Femke koos voor dit ‘cool summer’ printje, diverse vrolijke afbeeldingen waaronder een eenhoorn! Het leuke van dit stofje is dat het ingekleurd kan worden met textielstiften. Ga lekker op zoek naar een leuk katoentje, een leuke kussensloop kan overigens ook! Ik ging voor haar aan de slag, doe je mee? Heb je geen naaimachine, dan kun je deze tas ook met naald en draad maken. Onderaan dit blog kun je vinden waar je de materialen kunt kopen.

Wat heb je nodig?
– stof, katoen
– touw
– garen
– spelden of knijpertjes
– meetlint (de rolmaat van je man kan ook)
– stofschaar (knip hiermee niet in papier, dan wordt hij bot!) of een rolmes
– naaimachine
– strijkijzer
– eventueel textielstiften

gymtas maken

Stap 1:
Knip  2 gelijke stukken stof. De grootte kan je zelf bepalen, let op dat de gymschoenen erin passen! Ik gebruikte een stuk van 45 cm hoog en 35 cm breed. Tip: let op het patroon van de stof als je de stof knipt.

Stap 2:
Werk de zijkant van de stof af, tegen rafelen. Ik heb dit gedaan met de lockmachine, maar het kan ook met de afwerksteek van de naaimachine, zoals een zigzagsteek.

Stap 3:
Leg de goede kanten van de stof op elkaar. Speld de linker- en rechterzijkant op ongeveer 1 centimeter vanaf de zijkant. Start hiermee 6 cm vanaf de bovenkant. Speld ook de onderkant.

Stap 4:
Knip van het touw 2 stukjes af van ongeveer 6 centimeter. Vouw ze dubbel. Steek de lusjes in de linker- en rechteronderhoek. De boogjes naar de binnenkant. Je ziet de twee uiteindjes dus tussen de 2 katoentjes uitpiepen. Speld ze even goed vast. (het stukje stof sla je weer terug op het lusje)

Stap 5:
Naai vanaf de 6 cm aan de bovenkant, langs het gespelde gedeelte van de tas. De bovenste rand en aan beide zijkanten 6 cm vanaf boven naai je dus niet dicht!

Stap 6:
Strijk de naden richting de binnenkant. Sla de afgewerkte naden naar binnen. Speld deze aan beide zijkanten vast. Begin bovenaan met naaien en stik door. Je stikt nu in U vorm tot de andere bovenkant. Je volgt de lijn van de spelden op de foto.

gymtas maken

Stap 8:
Naai rondom. Op ongeveer 2,5 centimer vanaf de bovenkant.

Stap 9:
Keer de tas. De basis van de gymtas is nu klaar.

Stap 10:
Knip het touw zo lang als je zelf wilt. Het touw start onder het lusje, gaat dan door beide tunnels en komt weer terug bij het lusje. Het makkelijkst is, om het uiteinde van het touw vast te maken aan een veiligheidsspeld, en hem daarmee door de tunnel heen te trekken. Knoop het touw vast.
Herhaal aan de andere zijde. Er gaan op deze manier 2 touwen door een tunnel. Hier heb je ruim voldoende ruimte voor.
Je kunt nu eventueel de lengte van het touw nog aanpassen.

gymtas maken

 

Stap 11:
Maak de tas eventueel nog mooier door de stof in te kleuren of er patches op te strijken!
Wij hebben het lekker met elkaar gecombineerd. De ene kant is zwart/wit en de andere kant is deels ingekleurd met textielstiften!

Tip: Naai na het knippen van de stof een extra zakje in de tas, voor een fietssleutel.

Je tas is nu klaar! Spulletjes erin en ‘bag’ to school!

Over Guus

Ik ben moeder van twee kinderen, een meisje van zeven en een jongen van twee. Vorig jaar februari heb ik Stoffenfeest opgericht. Ik was altijd op zoek naar de leukste stoffen en wilde hier ook graag andere mensen blij mee maken! Ik bruis van de nieuwe ideeën. Heb jij al wat gekocht of gemaakt voor komend najaar/winter? Glitter & Goud is het helemaal, daar ga ik zeker wat mee maken! Op de Facebookpagina van Stoffenfeest kun je volgen welke nieuwe stoffen ik binnen krijg.

Shoppen:
Spelden – Garen  – Textielstiften – Biologische tricot watermeloen – Effen roze tricot – Boordstof zwart wit – Katoen met unicorn – Sylva Shirt/Tuniek patroon

Maak zelf een gymtas

 

 

Facebook Comments Box
Annemarie
Laatste berichten van Annemarie (alles zien)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply