Geen categorie

OPA WORDT NIET OUD

26 juni 2016
DSC_0421

HOE VERTEL JE DIT AAN JE KIDS

Dit zijn onderwerpen die ik als moeder zijnde best lastig vind, want hoe ga je hiermee om. Hoe vertel je zoiets aan je kids, dat opa binnenkort komt te overlijden. Ze weten dat hij erg ziek is en niet oud gaat worden. Maar wat is doodgaan eigenlijk voor ze?! Weten ze wel wat het betekent…

Onze oudste van bijna 10 jaar beseft het veel meer dan de middelste van 5. Die roept gewoon op de camping, waar ze dit weekend uit logeren zijn bij de andere opa en oma, dat opa Breda dood gaat. Ondertussen zeurend om een ijsje gaat zijn leventje gewoon verder. Tja… Ook het afscheid nemen een dag van te voren was het een vluchtige kus op de wang en hard roepend “doei Opa, ik ben naar huis”!!! Wat een verschil met de oudste die drie keer huilend terug is gegaan om opa gedag te zeggen en te kroelen. De hele weg naar huis was hij ontroostbaar. Wat voelde ik mij machteloos, mijn hart brak.

Ik heb ze een klein beetje voorbereid door erover te praten met ze. Gevraagd of ze een mooie tekening willen maken voor opa, en of die de kist mee in mag. De oudste heeft zelfs een tekstje gemaakt om voor te lezen tijdens de dienst…Wauw!! Zou hij het durven?! Ze weten dat ze opa nooit meer zien, maar beseffen ze dat ook? Wat gaat er in die kinderkopjes om? Ik weet het gewoon niet! Een erg lastig onderwerp is dit. Door ze er een klein beetje bij te betrekken en te vertellen wat er gaat gebeuren op kort termijn begrijpen ze wel waarom oma, papa en mama soms moeten huilen. Gelukkig gaat ze dit nog goed af, maar helaas blijft het hier niet bij, want het grote afscheid met heel veel mensen moet nog komen deze week. Wat zie ik daar als een berg tegenop als moeder! Tranen lopen over mijn wangen als ik daar al aan denk. De drie kleine blonde broertjes tussen al dat enorme verdriet. Gelukkig hebben we nog een paar dagen…

Dag lieve opa, wat gaan wij je missen. X Seb, Daan & Ollie 

 


Facebook Comments
Katja
Laatste berichten van Katja (alles zien)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply