TIPS

Wastips: kleine wasje, grote wasjes

10 april 2016
Wastips

DOE ZE IN JE WASMASJIEN

Kleine wasjes, grote wasjes, doe ze in je wasmasjien. Zo gaat dat liedje toch? Maar zo eenvoudig is het niet. Soms staat in het waslabel dat het niet in wasmachine mag. Kleding kan verkleuren, gaan pillen, kleuren lopen door, enzovoorts. Ik ben een echt waswijf en wil graag dat de vier goedgevulde kledingkasten in dit huis ook na het wassen gevuld blijven met mooie kleding. Vandaag deel ik mijn wastips met jullie en onderaan dit blog vind je wastips van onze volgers.

 

Tip 1: sorteer goed op kleur

Donkere was, rode/roze was, lichte was, witte was. Ik sorteer het allemaal. Het moeilijkste vind ik altijd donkere kleding met witte accenten, waar doe je dat nou bij? Ik heb dus ook een donker met lichte accenten stapel.

Tip 2: bewerk vlekken voor

Flinke vlekken bewerk ik even voor met dreft citroen. Gewoon wat puur afwasmiddel op de vlek en daarna het item meewassen met de rest van de was.

Tip 3: gebruik vlekkenduivel

Vaak last van bepaalde nare, moeilijke vlekken? Hier zijn balpen- en grasvlekken berucht. Koop daar dan de kleine flesjes van Dr. Beckmann of Dylon voor. Ik heb dus de flesjes die daarvoor bestemd zijn, maar heeft je kind bijvoorbeeld vaak een bloedneus of vindt je man het onmogelijk om zijn aardbeien zonder knoeien te eten? Dan zijn daar ook flesjes voor. Bekijk ook wastips van onze volgers: E voor inktvlekken, F voor chocoladevlekken, G voor aardbeienvlekken en H voor rode pastasaus.

Tip 4: Dubro multi ontvetter tegen vetvlekken

Met de Dubro multi ontvetter haal je gemakkelijk vetvlekken uit kleding. Je kunt er ook de barbecue mee schoonmaken. Maar vetvlekken in kleding gaat ook super goed. Zelfs als je de kleding al gewassen hebt, krijg je met Dubro ontvetter toch de vetvlek nog weg. Voor de meeste vlekken geldt dat het er na het wassen niet meer uit zal gaan. Geen Dubro ontvetter in huis, Dubro afwasmiddel werkt ook goed. We kregen ook nog een lezerstip binnen over vetvlekken, dit is tip B.

Tip 5: hou je wasmachine goed schoon

Laat af en toe je wasmachine leeg en op een hoge temperatuur draaien met soda. En houd de losse elementen goed schoon met de hand. Onderaan dit blog vind je nog een aantal lezerstips, C en D gaan ook over dit onderwerp.

Tip 6: alles kan in de wasmachine

Zijde, wol, enzovoorts, geen probleem. Bij mij wordt het juist lelijk als ik het op de hand was. Kies wel het juiste programma, de juiste temperatuur en de juiste droogmethode. Wol moet bijvoorbeeld liggend drogen en een donzen jas zal er pas weer beter uit zien als hij helemaal droog is.

Tip 7: gebruik azijn tegen verkleuren en zweetluchtjes

Soms heb je dat je een zweetluchtje niet meer uit een kledingstuk krijgt. Ik heb wat azijn in een spuitflesje gedaan en spuit daarmee kleding in die niet meer fris ruikt. Laat het 24 uur intrekken voordat je het wast en het zal na het wassen weer heerlijk ruiken.  Azijn schijnt ook voor kleurbehoud te zorgen, heel soms was ik een nieuw item daarom op het korte programma met azijn. Over een nachtje in een emmer water met azijn zetten lees ik vaak slechte verhalen, dus dat zou ik niet doen.

Tip 8: geen lichte kleding op regen dagen

Trek op regenachtige dagen, zeker bij je kinderen geen lichte kleding aan. Het is niet echt een wastip. Maar een lichte jurk op een regenachtige dag is vragen om onuitwasbare vlekken.

Tip 9: bellenblaasvlekken

Bellenblaas geeft hele lelijke vlekken op kleding. En het gemene is dat je deze pas ziet na het wassen. Heeft je kind met bellenblaas gespeeld en (erg) geknoeid dan kun je deze vlekken voorkomen. Spoel de kleding goed uit met koud water en was het daarna zonder wasmiddel of wasverzachter. Lees ook ons blog eens over bellenblaasvlekken eens.

Tip 10: Wissel van wasmiddel

Vind je het fijn als je kleding een beetje naar wasmiddel ruikt? Wissel dan steeds van wasmiddelmerk, zo wen je niet aan de geur en blijf je hem ruiken. Wasverzachter is niet echt nodig en het is voor je wasmachine niet zo goed. Vind je je kleding te hard, voeg dan wat natuurazijn toe, dit ruik je na het wassen echt niet. Wat ik ook af en toe gebruik zijn wasparels, what can I say, ik hou gewoon van lekkere geurtjes, want nodig zijn ze natuurlijk niet.

Tip 11: Zo hou je sneakers schoon

Nog een aanvulling op alle wastips is hoe kindersneakers schoon te houden. Ik maak ze elke avond schoon. Doe een drupje afwasmiddel op een washandje of vaatdoek en poetsen en spoelen maar. Zorg dat het water niet in de schoen komt, maar de buitenkant kan er echt tegen. En nee, ik heb hier niet altijd (eigenlijk nooit) zin in, maar sinds ik dit doe blijven de sneakers veel langer mooi.

Met deze wastips krijg ik alles schoon en blijft alles mooi. De volle kledingkast helpt natuurlijk wel mee, want kleding slijt nu eenmaal van wassen. Heel af en toe heb ik wel eens een vlekje, maar dan is buiten mijn weten tip 9 niet toegepast. Hoop dat er nog een gouden tip voor je tussen zat en ik ben heel benieuwd, misschien heb jij wel een tip voor mij en onze volgers. Laat je het weten?

Binnen gekomen wastips van volgers:

A. Was en strijk kleding binnenste buiten.

B. Vetvlekken krijg je geweldig goed weg met Zwitsal talkpoeder. Mocht er na het wassen nog een vetvlek zichtbaar zijn, talkpoeder erop en een uurtje laten liggen. Daarna even afkloppen en de restjes wegvegen en weg is je vlek. Soms is een keertje herhalen nodig. Op deze wijze zelfs vetvlekken weg gekregen die er al heel lang in zaten.

C. Vaatwastablet en op 90 graden wassen, dan wordt je wasmachine mooi schoon van en voorkomt muffe wasmachine lucht en ontkalkt.

D. De wasmachine op 90 graden laten draaien zodat hij schoon wordt hoeft niet met een lege trommel. De verkoper van de wasmachine gaf de tip, doe lekker je handdoeken en witte lakens bij de 90 graden was. Kan totaal geen kwaad en zonde om hem leeg te laten draaien

E. Bij inktvlekken nachtje in de melk. Inktvlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon.

F. Bij chocoladevlekken dep ik eerst even met melk, is er zo uit.

G. Aardbeien op witte kleding gemorst? Beetje alcohol (die waar je een thermometer mee schoon maakt) deppen op de vlek, daarna in de wasmachine en weg zijn de vlekken.

H. Rode pasta saus krijg je er net als een vetvlek uit met Dubro, die voor de afwas dus. Spoel de vlek eerst uit met KOUD water.

I. Breng het naar je (schoon)moeder.

J. Met zachte zeep krijg je veel vlekken weg, ook zeer geschikt voor buitenspeelvlekken zoals grasvlekken.

Header afbeelding met dank aan Shutterstock.

 

 

Facebook Comments Box
Annemarie
Laatste berichten van Annemarie (alles zien)

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Kleren maken de man: overhemden ja of nee? - Shopaholiek 8 augustus 2021 at 12:06

    […] ik me zachtjes uit. Ik ben een kei in het goed ophangen van de was en ik volg altijd onze eigen wastips. Want ik weet inmiddels dat als je je was goed uitslaat en daarna op een hanger uithangt er de […]

  • Reply Binnen 30 minuten een schoon huis! - Shopaholiek 1 februari 2022 at 21:01

    […] De was hang ik altijd uit op hangers. Ik heb een rek staan bij mijn wasmachine, klop de was uit en hang het netjes uit. Serieus: je hoeft bijna niks te strijken. En de overhemden die mijn man draagt dan weer wel: die strijkt hij zelf. Dat doet hij ook echt een stuk beter dan de meeste vrouwen. […]

  • Leave a Reply