TRAVEL

Uitstapjes in Friesland

20 augustus 2016
Fryslân

Morgen is het alweer zover, de eerste schooldag. De 6 weken zomervakantie zitten er echt weer op, ik kan het bijna niet geloven. De tijd is weer voorbij gevlogen! Deze zomer brachten mijn gezin en ik door in Friesland. Dit is eigenlijk elk jaar vaste prik. We zijn een beetje verliefd geworden op deze geweldige provincie. Hieronder zet ik wat tips op een rijtje voor leuke dagjes weg met kinderen in het Friese land.

Mocht jij ook naar Friesland op vakantie gaan of er misschien wel wonen en heb je tips? Deel ze met ons, dat vinden we hartstikke leuk! En voor mij is het wellicht inspiratie voor volgend jaar ;).

De Naturij Drachten
Een vriendin tipte mij om eens naar de Naturij te gaan. Zo gezegd zo gedaan en dus togen wij met onze kids in de eerste week van de vakantie richting Drachten. Je kunt je op deze kinderboerderij/speeltuin prima vermaken. In de verkeerstuin wanen de kinderen zich een echte chauffeur in de leuke trapauto’s, helaas wilden die van mij er niet in, maar het zag er erg gezellig en professioneel uit. Verder lopen er diverse dieren rond, geitjes, varkens, konijnen, maar vooral de speeltuin was een dikke hit bij mijn kinderen. Ook bij regen kun je je hier prima vermaken, er is ook een binnenspeeltuin.

De Naturij

Lemmer Beach
In Lemmer vind je een uitgestrekt zandstrand aan het prachtige IJsselmeer. Het strandje loopt langzaam af en is daardoor ook uitermate geschikt voor gezinnen met jonge kinderen. Op het strand staan diverse speeltoestellen wat de feestvreugde alleen maar verhoogt. Voor een hapje en een drankje met een schitterend uitzicht over het IJsselmeer kun je terecht bij Beachclub Lemmer. Hier is binnen ook nog eens een grote speelhoek, dus als ouders kun je rustig genieten van je koffie, sapje of wijntje.

Lemmer Beach

Kameleoneiland
Houden jouw kinderen ook zo van vies worden? Breng dan een bezoek aan Kameleondorp Terherne met als klap op de vuurpijl het Avontureneiland. De kinderen voelen zich even Hielke en Sietse uit de bekende boekenreeks. Nadat je je hebt vermaakt op de Kameleonboerderij in het dorp vertrek je met de boot (een oude praam) naar het Avontureneiland. Onderweg is er een leuke speurtocht voor de kinderen. Op het eiland is van alles te doen, maar de kinderen worden vooral heerlijk vies van het slootje springen en touwslingeren. Gelukkig waren we hier op voorbereid en hadden de kinderen niet hun nieuwste outfitjes aan. 😉 De boerderij en de boottocht zijn ook leuk met kleinere kinderen. Het eiland hebben wij dit jaar pas voor het eerst gedaan, nu Benthe ook haar zwemdiploma heeft.

kameleoneiland

Ballonfeesten Joure 
Het laatste weekend van juli vinden de Friese Ballonfeesten plaats in Joure. Als het weer het toelaat en de wind goed staat, kunnen we vanuit de tuin van de vakantiewoning de tientallen luchtballonnen zien, een prachtig gezicht. ’s Middags kunnen de kinderen genieten op de kinderkermis en de springkussens en ’s avonds gaan de diverse spectaculaire luchtballonnen de lucht in. Andere jaren dat wij er waren was er overdag meer te doen voor de kinderen dan dit jaar, dat viel ons een beetje tegen.

ballonfeest

Aquazoo Friesland
De afgelopen jaren hebben we een aantal keer een bezoek gebracht aan deze ‘waterdierentuin’. Dit jaar hebben we de Aquazoo in Leeuwarden overgeslagen, maar wellicht dat we er volgende zomer weer eens naartoe gaan. Ik begrijp dat er nu ook ijsberen zijn , dus die moeten we zeker eens met eigen ogen gaan bekijken. Deze dierentuin herbergt – zoals je al verwacht door de naam – vooral veel waterdieren; flamingo’s, pinguïns, zeeleeuwen. Maar ook de grote favoriet van mijn zoon Thije woont in dit park, de rode panda. De kinderen vinden het een geweldige dierentuin, wij volwassenen vonden het wat minder, vooral ook door de geur op bepaalde plaatsen. Maar ach dat hoort er natuurlijk ook een beetje bij.

Aquazoo

Natuurmuseum Fryslân  
Twee jaar geleden is het alweer dat we hier waren. Maar wat was dat een leuke dag! Dit Natuurmuseum in de Friese hoofdstad is echt een aanrader. Er is veel te zien voor de kinderen en ze krijgen zelfs een heuse kinderrondleiding. Mijn kinderen hebben het er twee jaar na dato nog over. Ook is er poep van diverse dieren te zien in bijpassende toiletjes. Ontzettend leuk hoe dit park aansluit bij de belevingswereld van kinderen.

Natuurmuseum Fryslân

Sybrandy’s Speelpark
Het goedkoopste attractiepark van Nederland wordt Sybrandy’s Speelpark ook wel genoemd. Toegang vanaf 3 jaar is €8,75 en dat is inderdaad een nette prijs. Wij waren hier vorig jaar. Er is veel te doen, ik denk dat kinderen tot een jaar of 11 zich hier prima een hele dag kunnen vermaken. Mijn kinderen waren niet uit de auto’s te krijgen en vonden het geweldig dat ze hier als (toen) 6- en 4-jarige helemaal zelf in mochten. Wat mij betreft is dit park zeker een bezoekje waard.

Sybrandy's Speelpark

Varen, zwemmen, suppen
Friesland is natuurlijk dé watersport provincie bij uitstek. Ik ben zelf geen echte watersporter, maar ik vind het heerlijk om te varen, bootjes te kijken en te genieten van alle windsurfers en zeilboten. De kids vinden het vooral leuk om (met papa) met de zodiac te varen en te ‘suppen’. Natuurlijk werd er als het weer het toeliet ook gezwommen in de prachtige meren die Friesland rijk is.

Waterpret

Verder kun je natuurlijk shoppen en genieten in de diverse pittoreske dorpen en steden die Friesland rijk is. Aanraders zijn wat mij betreft natuurlijk het bekende Leeuwarden, Sneek en Joure, maar ook de kleinere plaatsen als Grou, Bolsward en Langweer zijn zeker het bezoeken waard.

Wij zijn nog lang niet uitgekeken in deze mooie provincie en komen zeker terug!

Aanvullende tips van onze volgers:

  • Dagje Terschelling of Vlieland
  • Bezoekerscentrum De Alde Feanen
  • Subtropisch zwembad ‘De Stiennen Flier’ in Joure (idd leuk, zijn wij ook geweest)
  • Blote voetenpad in Opende
  • Pottenbakken en pannenkoeken eten bij de Koppenjan in Jubbega
  • Museum in Joure (zelf thee maken etc.)
  • Buitenzwembad ‘Mounewetter’ in Witmarsum
  • Pluktuin ‘Bascule’ in Hommerts
  • Sanjesfertier in Veenwouden


Facebook Comments
Anouk

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply