Jolanda TRAVEL

KLEURRIJK KEFALONIA

9 mei 2017

Een heerlijk eiland..

Kefalonia..  ik hoor je denken…  waar ligt dat? Nou, ik had er ook nog nooit van gehoord voordat een vriendin mij vorig jaar tipte. Het is een Grieks eiland gelegen in de Ionische zee. Na een hectische periode waren we toe aan een weekje rust.. Kefalonia leek me een ideale bestemming voor de meivakantie. Tijdens het googelen kwam ik telkens bij ‘Eliza was here’ terecht. Een reisorganisatie die unieke plekjes aanbiedt, ver weg van het massatoerisme en dan ook nog tegen een hele scherpe prijs. Klinkt goed toch? De overzichtelijke site en de leuk geschreven eigen reviews spraken me direct aan. Mijn oog viel op een kleine ranch (Ranzo Ionio) in het Noorden van het eiland, gerund door een gastvrije Griekse familie. Enkele kliks verder was het geregeld…

In ruim 2,5 uur vlogen we eind april (met onze dochter Bente van 5 jaar) naar Kefalonia… De vliegtijd benutte ik om me te verdiepen in het eiland en een globale planning te maken voor onze 8-daagse trip. Ja, zo ben ik… en bovendien kijken er mij ’s ochtends twee aan met vragende ogen: ‘Wat gaan we doen vandaag”? De weersomstandigheden waren boven verwachting goed! Elke dag gaf de meter 23-26 graden aan! Ik was heel benieuwd of het eiland ons de nodige ontspanning kon geven..

We werden opgewacht door Nikos, de vriendelijke zoon van ranch eigenaar Yannis. We kregen de sleutel van een mooi, modern ingericht appartement, te midden van enkele cottages met prachtig zicht op het zwembad en de Ionische zee. Dit beloofde al veel goeds voor de komende week. In deze blog zet ik wat leuke ‘must do’ uitstapjes op een rij, allemaal prima te bereiken vanuit onze thuisbasis Fiskardo.

 

Onze accommodatie: Ranzo Ionio

 

Fiskardo & Emblisi beach

Op de eerste dag bleven we in de buurt van de accommodatie. Even acclimatiseren, de familie & de ranch leren kennen en de omgeving verkennen. De ranch lag 5 km van het prachtige vissersdorpje Fiskardo. Wat ons betreft het mooiste dorpje van het eiland! Wat een fantastische sfeer als je door het kleine haventje loopt vol met terrasjes aan het water waar de heerlijkste gerechten geserveerd worden. Net buiten de haven start een wandelpad; de Lighthouse Trail. Een mooie route van 850 meter door een bosrijke omgeving waar je elke 50 meter een uitstapje naar het water kunt maken via rotsen waarna je een prachtig uitzicht hebt op Fiskardo. De route staat duidelijk gemarkeerd op stenen aan het pad. Aangezien onze dochter een echte ‘klimmert’ is, een geweldig pad. Voor kids vanaf 2-3 jaar prima te doen maar een buggy meenemen is niet mogelijk. De zon dwong ons in de middag om een verkoelend strandje op te zoeken. Kefalonia heeft rondom het hele eiland prachtige stranden variërend van kleine, werkelijk idyllische baaitjes tot grote zand- en kiezelstranden en altijd met kraakhelder, hemelsblauw zeewater. Tip: neem zeker waterschoenen mee als je naar Kefalonia gaat! We kozen deze eerste middag voor het nabij gelegen Emblisi beach.

 

Een heerlijk wandelpad vanuit Fiskardo… the Lighthouse trail

 

Het kiezelstrand Emblisi beach (outfit Ninni Vi)

 

Assos & Myrtos beach

De weg naar Assos toe alleen al, levert mooie plaatjes op. We stoppen regelmatig om een foto te maken… en om uit te wijken voor de vele geiten op de weg… Al van ver hoor je de bellen klinken wanneer een kudde geiten de weg oversteekt. Langs de weg, op de steile rotsen klimmend, overal zie je geiten. Voor onze dierenvriend in de auto elke dag een prachtig schouwspel! Assos, gebouwd tegen een heuvel van het gelijknamige schiereiland, is één van de mooiste en fotogenieke dorpjes van het eiland. In het kleine centrum is een baai waar je kunt zwemmen en er zijn diverse restaurantjes. Na een fris drankje besluiten we naar het Venetiaanse kasteel uit de 15e eeuw te wandelen. Het is een flinke klim. Je doet er ongeveer 45-60 minuten over. Tot aan de kasteelpoort boven op de berg is het pad prima te bewandelen met een buggy. Je kunt er ook voor kiezen om halverwege een meer avontuurlijk pad te kiezen. De route is dan 400 meter korter maar wel steiler. Een aanrader! Eenmaal boven word je beloond: het uitzicht vanaf het kasteel is namelijk adembenemend mooi. Tip: neem voldoende water mee voor onderweg! In de middag kiezen we voor het nabijgelegen Myrtos beach: een prachtig kiezelstrand uit de top 3 van Kefalonia.

 

Fantastische wandelroute naar het kasteel met zicht op Assos.

 

Het centrum van Assos

 

Myrtos beach… (outfit B.Nosy)

 

Agia Efimia, Mellisane Cave, Antisamos beach & Sami

We beginnen op aanraden van Nikos onze dag in het mooie havenplaatsje Agia Efimia. Aan het water lunchen we op het terrasje van een leuk restaurant. We vervolgen onze weg naar Melissani cave, één van de interessantste bezienswaardigheden van Kefalonia (€7 p.p.). We dalen een lange steile trap af door een donkere ondergrondse tunnel..  ik voel de hand van onze dochter steviger de mijne vastpakken… Tegelijk roepen we: “whouw”..  als we op het einde het felblauwe water zien! Bente kan weer opgelucht adem halen.. In een klein vissersbootje worden we zo’n 20 minuten rond geroeid door de grot die pas in 1951 ontdekt is. De lichtinval is uniek! En wat een prachtig blauw water.. we wanen ons even in een sprookje! Dichtbij bevinden zich ook de Drogarati grotten. Wij kiezen ervoor om door te gaan naar een prachtig strand: Antisamos beach! Het is er nu nog heerlijk rustig maar in het hoogseizoen is het één van de hipste en populairste kiezelstranden van Kefalonia met twee beach bars. Hier werden in het jaar 2000 scenes gedraaid voor de film Captain Corelli’s Mandolin met Nicolas Cage en Penélope Cruz. Als echte filmsterren, flaneren we dan ook over het strand.. Na een zonnige middag op het strand, sluiten we de dag af met een diner in de haven van het nabijgelegen gezellige Sami.

 

Wandelen en een kop koffie in het haventje van Agia Efimia…

 

Onvoorstelbaar blauw water in de Melissani Cave…

 

Antisamos beach… nu zie je waarom waterschoenen een ‘must’ zijn. Maar kiezels zijn ook heerlijk om mee te spelen… En zwemmen in kraakhelder water!

 

In het mooie Sami voert Bente de vissen en genieten we van een heerlijk diner op het terras.. (outfit Br@nd)

 

Lixouri & Petani beach

Na een heerlijk ontbijt op Ranzo Ionio met vers gebakken brood uit de houtoven, vertrekken we vandaag in de richting van het schiereiland Paliki. Onderweg stoppen we enkele keren om van de mooie uitzichten te genieten. Zo zien we op deze route bijvoorbeeld Myrtos beachen Assos tegelijk liggen… en weer dat hemelsblauwe water. Het is bijna niet op camera vast te leggen. Voor de lunch gaan we naar Lixouri, een gezellig stadje met een groot rechthoekig plein rondom omgeven met terrassen van goede restaurantjes. We genieten tijdens de lunch van de spelende Griekse kinderen op het plein. We wandelen nog even door de autovrije winkelstraat voor wat souvenirs en vervolgen onze weg per auto naar het mooie Petani beach; een groot kiezelstrand omgeven door ruige rotsen. Voor het diner gaan we terug naar Lixouri want we willen nog even terug naar de gezelligheid van het plein, nu we toch in de buurt zijn. Voor de terugweg naar het noorden van het eiland, kiezen we voor het veerpont naar Argostoli. Voor onze dochter een geweldige belevenis! Tijdens de tocht van een half uur waaien we lekker uit en stappen we weer fris in de auto voor de terugreis naar Fiskardo. Wederom een prachtige dag!

 

We genieten onderweg van de prachtige vergezichten…

 

Het grote plein in Lixouri.

 

Petani beach… zeker één van onze favoriete stranden…

 

Met het veerpont van Lixouri naar Argostoli… (outfit Like Flo)

 

Argostoli & Makris Gialos beach

Al vroeg op pad want vandaag belooft een absoluut hoogtepunt te worden voor onze dochter… Plan zeker een bezoekje op een doordeweekse dag naar Argostoli.  Tussen 9 en 10 uur komen de vissers terug van de vangst en verkopen de vis. Het visafval wordt in het water gegooid en dat weten de zeeschilpadden die er leven.. de zogenaamde Caretta Caretta. Het vroege opstaan wordt beloond want direct aan de kant zien we er al een paar. We huren een elektrisch bootje voor een uur en dobberen rond op het ’turtle lake’. Vol spanning zoekt Bente met haar ogen meter voor meter het meer af en het feest is dan ook compleet als ze ineens een zeeschildpad onder ons bootje spot.. Hysterie in ons bootje… alsof we het monster van loch ness zien… Later zien we langs de hele kade nog diverse zeeschildpadden.. Bente kan er geen genoeg van krijgen! We lunchen en winkelen wat in Argostoli en vertrekken daarna richting het strand van Lassi op slechts 3 kilometer van Argostoli. We kiezen voor het mooie zandstrand; Makris Gialos beach.

 

Het ’turtle lake’ in Argostoli met aan de rechterzijde de Drapanos-brug.

 

Waar zijn ze nou….?

 

Aan de kade spotten we nog veel meer zeeschidpadden… Wat een prachtige dieren… de Caretta Caretta…

 

Een zandstrand is voor de afwisseling ook erg fijn…  (outfit Like Flo, bikini Little Miss Juliette)

 

Fiskardo & Alaties beach

Elk jaar op 1 mei wordt er een bescheiden feestje gevierd in Fiskardo. Het is volgens de lokalen een bloemenfeest en de start van het toeristenseizoen.  Laten wij daar nu net zijn… Om 12 uur treden een groot aantal kinderen op en vermaken ons met muziek en dans. Vanaf een heuvel hebben we goed zicht! Na een heerlijke lunch in het haventje, gaan we naar het nabij gelegen Alaties beach. Aan de toegangsweg naar het strandje staat een beachbar (waar je goed kunt eten) met als naam ‘place for dreamers’…  en ze doen hun naam eer aan. Wat een onwerkelijk uitzicht… Via een trap bereiken we het kleine, knusse Alaties beach. Links en rechts kun je via de rotsen een grote wandeling maken. Trek hiervoor stevige wandelschoenen aan!

 

Viering van het 1 mei feest!

 

Vanaf je tafeltje, zie je de vissen zwemmen…

 

Wat heerlijk om door Fiskardo te wandelen…

 

Alaties beach… A place for dreamers… (outfit Ninni vi)

 

Poros & Skala beach

Op onze laatste dag kiezen we voor een bestemming die al in de richting van het vliegveld ligt. We vliegen pas om 22.00 uur terug dus nog een volle dag te besteden! De koffers worden gepakt en we nemen afscheid van onze nieuwe vrienden, de Griekse familie die ons verblijf zo aangenaam heeft gemaakt. Het voelt echter niet als een definitief afscheid…  we komen hier vast terug.. Voor de lunch gaan we naar Poros, een schilderachtig havenstadje. Het toerisme is hier de laatste jaren flink ontwikkeld dus er zijn veel leuke restaurants, bars, winkeltjes etc. We lopen over de boulevard en kijken naar de grote schepen die vanuit Poros naar het vasteland gaan. Na de lunch vervolgen we onze weg naar het toeristische Skala. We rijden langs kilometers lange stranden, waar de parasols en bedjes klaar staan voor het seizoen wat over enkele dagen pas echt van start gaat. We kiezen een deel van het strand wat ons aanspreekt (lees: met rieten parasols en stevige bedjes) en genieten van de laatste zonnestralen!

 

Het centrum van Poros…

 

Een beach bar aan het strandje in Poros.

 

Skala beach… (outfit: rok Like Flo, top Cars, bikini Little Miss Juliette)

 

Conclusie: Het was een heerlijke week! Kefalonia, we hebben van je genoten! Het is opmerkelijk dat Kefalonia nog niet ontdekt is door het grote publiek. Het eiland heeft alles voor een ultieme relaxvakantie met toch voldoende bezienswaardigheden om er op uit te gaan. Prachtige stranden, pittoreske havenstadjes, mooie natuur en bovendien zeer gastvrije Grieken! En onze eerste ervaring met ‘Eliza was here’? Die was top! De accommodatie was exact zoals beschreven. Alles goed geregeld! En heb je een vraag, dan krijg je direct antwoord. We gaan zeker op de site kijken voor onze volgende bestemming!

Meer blogs lezen van Jolanda, klik dan hier. Jolanda volgen op instagram, klik dan hier.

Facebook Comments Box
Jolanda Verbruggen
Laatste berichten van Jolanda Verbruggen (alles zien)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply