Anouk PERSONAL

Mijn smartphone en ik…

10 maart 2017
smartphone

Verslaafd aan mijn smartphone

Verslaafd… het klinkt heel zwaar… maar ik moet het eerlijk toegeven, mijn smartphone en ik zijn een onafscheidelijk duo. Waar ik ga, gaat mijn telefoon mee. Als ik ‘s ochtends wakker wordt, check ik eerst mijn telefoon. Heb ik appjes gemist? Is er nog wat gebeurd in de wereld, zijn er belangrijke e-mails en wie postte wat op insta of Facebook. Ik kan er hartstikke druk mee zijn, tot grote ergernis van mijn man. Die overigens geen haar beter is dan ik, want ook hij neemt zijn telefoon overal mee naartoe.

Het is natuurlijk echt iets van deze tijd, iedereen heeft tegenwoordig een smartphone en elke verloren minuut wordt deze er bij gepakt. Alles wordt vastgelegd, fotootje hier, filmpje daar. Hartstikke leuk natuurlijk, maar de keerzijde is wel dat het soms lijkt alsof we ons leven meer online leven dan offline in de ‘echte wereld’. Ik merk dat mijn smartphone-gedrag mij zelf ook meer en meer in de weg gaat zitten en daar wil ik wat aan veranderen.

Nu las ik laatst over een zogenaamde ‘digitale detox’ en dat lijkt me eigenlijk best een goed idee. Dit digitaal ontgiften houdt in dat je als het ware afkickt van je mobiele telefoon en andere schermen.
7 dagen helemaal geen internet lijkt me wat te hoog gegrepen om mee te beginnen, dus ik doe het in eerste instantie low profile. Door onderstaande tips ben je niet helemaal offline, maar beperk je je (verloren) tijd achter je smartphone wel enorm.

  • Zet alle whatsapp-groepen op ‘stil’, hierdoor verschijnen er niet steeds meldingen in je scherm die je triggeren toch te gaan kijken (en door te klikken, te reageren etc. waardoor je zo weer een half uur verder bent). Je kunt er voor kiezen op 1 of 2 momenten per dag je groepen even te checken. Als mensen je echt direct nodig hebben, bellen ze je heus wel.
  • Leg je telefoon in een andere kamer, hierdoor is de afleiding minder dichtbij.
  • Neem je telefoon niet mee wanneer je gaat slapen. Door hem niet naast je bed te leggen, kun je ’s ochtends eerst rustig opstaan, zonder dat je in de verleiding komt al je social media te checken.
  • Zet je telefoon af en toe gewoon een tijdje uit.

Dit alles maakt voor mij al een aardig verschil. Ik ga proberen dit vol te houden en wellicht dat ik in de toekomst wel een volledige digitale detox-week aandurf…
Heb jij nog tips? We horen ze graag!

Liefs Anouk

Headerfoto: Shutterstock

Facebook Comments
Anouk

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply