Geen categorie

Weer een mijlpaal: tanden wisselen

18 juli 2016

BYE, BYE, MELKGEBIT

Het wisselen van de tanden is echt een mijlpaal in het leven van je kind. Je wordt weer met je neus op de feiten gedrukt, wat worden ze snel groot. Thijs vond het elke keer weer erg leuk als er een tand uit was, maar verder was hij er niet zo mee bezig. Hij was er met vier jaar al vroeg bij. Voor Linde is het echt een statussymbool. Zij heeft inmiddels al haar acht tanden gewisseld, met haar zes jaar. Onze buurjongen van acht moet er nog één en op dat verschil is ze heel trots. Ook wordt er regelmatig bij vriendinnen in de mond gekeken en de tussenstand nauwgezet bijgehouden.

Wanneer gaan kinderen wisselen?

Ik heb het opgezocht en vraag me gewoon af of het klopt. Ik weet dat Thijs en Linde er vlot bij waren, maar zie bij andere zesjarige toch ook vaak een fietsenrekjes. Volgens dit schema zijn die er een jaar later pas:

permanent-gebit

Poetsliedje

Tanden moet je altijd goed poetsen. Op de nieuw doorgekomen grote mensen tanden moet je extra zuinig zijn. Let goed op dat je van tandenpasta wisselt als je dat nog niet gedaan hebt. Vanaf vijf jaar mogen kinderen tandenpasta met meer fluoride gebruiken, dit maakt het tandglazuur extra sterk. Houdt je kind niet zo van tandenpoetsen, dan helpt een poetsliedje misschien wel. Probeer deze eens, hij duurt precies lang genoeg.

Wisselen en leren lezen

Binnen de antroposofie, een leer die de basis vormt voor de vrije school, gaan ze er vanuit dat een kind klaar is voor groep 3 of klas 1 als hij of zij klaar is met wisselen. Het wisselen vraagt groeikracht van het hoofd en deze kracht kan na het wisselen gebruikt worden voor het meer abstracte denken. Ik ben heel benieuwd of moeders van late wisselaars hier iets in herkennen.

De tandenfee

Hier thuis hebben we elke keer vol bewondering naar het gat gekeken als er weer een tandje uit was. Linde heeft haar tandjes bewaard in een schattig doosje. Maar de tandenfee is hier niet langs gekomen. Dit Westerse gebruik stamt uit het begin van de vorige eeuw. Leg de tand onder je kussen en ’s nachts komt de fee deze verwisselen voor een muntje.

Maak er wat bijzonders van

Wil je echt wat bijzonders maken van het moment dat het eerste tandje eruit gaat, dan biedt de webpagina highteeth.nl allerlei leuke ideetjes en producten rondom het wisselen. Inclusief een draaiboek voor het organiseren van een echte high teeth.

 

Facebook Comments Box
Annemarie
Laatste berichten van Annemarie (alles zien)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply