Mandy TEENS

Be cool, be nice

25 januari 2018
Social Media

Kinderen krijgen op steeds jongere leeftijd een mobiele telefoon. Het intensieve gebruik van social media is hierdoor een logisch gevolg. Dit roept vaak nogal wat vragen op bij ouders. Waar let je op als ouder en waarin laat je je kinderen juist wat meer vrij? Het is een moeilijke vraag en de meningen lopen ver uiteen. Zo legde een orthopedagoge onlangs uit in een nieuwsartikel dat het actieve social mediagebruik pubers juist socialer maakt, dat het ze stimuleert in hun ontwikkeling. Onlangs had ik een gesprekje met een vriendin die haar 13-jarige dochter volledig vrij laat op internet. Ze is van mening dat ze recht heeft op een stukje privacy en wil haar dochter dat ook gunnen. Een mooie gedachte natuurlijk, in een ideale wereld zou ik dat ook vinden, maar in mijn optiek liggen een aantal gevaren op de loer.

Mijn dochter zette een paar maanden geleden de populaire app ‘Say at me’ op haar Instagrampagina. Door op deze link te klikken kunnen mensen anoniem feedback geven. Ik had het bij anderen al voorbij zien komen en voelde de bui al hangen. Vaak kwamen de meest afschuwelijke reacties voorbij. Maar hee, zij wilde dat ook en was benieuwd naar de reacties. Naast vaak lieve, aardige en goedbedoelde opmerkingen en bijzondere vragen werden echt hele schokkende berichten gepost. Vervelende opmerkingen over haar uiterlijk, allerlei scheldwoorden en het woord kanker werd bij voorkeur als bijvoeglijk naamwoord gebruikt. Je moet als puber toch sterk in je schoenen staan, om zoiets aan te kunnen. Waar komt die haat vandaan op zo’n jonge leeftijd? We praten er samen over en ik geef haar advies, maar ze wil de app niet verwijderen. Gelukkig is ze heel open en check ik haar instapagina dagelijks. Ook de privéberichten die ze soms ontvangt van volwassen mensen gaan vaak een stap te ver. Door met haar te praten merk ik dat dit in haar vriendenkring ook vaak voorkomt.

Heb je ook een tiener in huis en wil je meer weten over zijn of haar social media gebruik? Hier vind je meer informatie:

https://www.ad.nl/binnenland/ouders-schrikken-van-populaire-pestapp-sayat-me~af2615bf/

https://www.rtlnieuws.nl/gezin/negatieve-effecten-social-media-vaak-overdreven-tieners-worden-er-socialer-van

https://www.opvoeden.nl/puber/media/adviezen-mediagebruik-pubers/

https://www.lindanieuws.nl/nieuws/handig-dankzij-cursus-snap-als-moeder-puber-doet-op-social-media/

En heb je zelf misschien ervaringen of tips? We zouden het fijn vinden als je ze met ons wilt delen in je reactie onder dit blog.

 

 

 


Facebook Comments


Mandy Stoop

Mandy Stoop

Getrouwd met William en trotse moeder van Senna en Julian. Een familiemens in hart en nieren. Heeft graag mensen om zich heen, houdt van (web)shoppen, leuke uitstapjes en een feestje op zijn tijd.
Mandy Stoop

Latest posts by Mandy Stoop (see all)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply